Ochranári z celej Európy prichádzajú do Tatier

17.06.2005 Celý región

Ochranári z celej Európy smerujú do Tatranskej Štrby, aby podporili úsilie o záchranu Tatier. Zástupcovia asi štyridsiatich mimovládnych organizácii a pracov...
Ochranári z celej Európy smerujú do Tatranskej Štrby, aby podporili úsilie o záchranu Tatier. Zástupcovia asi štyridsiatich mimovládnych organizácii a pracovníci národných parkov sa v pondelok 20. júna stretnú na medzinárodnom fóre „ Divočina v Európe“ . Dvojdňové podujatie, ktoré organizujú Priatelia Zeme v Hoteli Rysy v Tatranskej Štrbe, je otvorené pre všetkých záujemcov o situáciu v Tatrách.

Pracovníci národných parkov z Nemecka, Českej Republiky, Poľska a Slovenska a odborníci z mimovládnych organizácií na ňom budú hovoriť o skúsenostiach s riešením kalamít v chránených územiach.

„ Cieľom podujatia je výmena skúseností a zahájenie medzinárodnej spolupráce. Budeme diskutovať o prirodzenej obnove lesa; o \'prírodných „ katastrofách\' v národných parkoch ako o súčasti vývoja lesa; ale aj o významoch divočiny pre stabilitu krajiny, “ hovorí spoluorganizátor podujatia Rastislav Mičaník. Počas druhého dňa, 21. júna, absolvujú účastníci fóra exkurziu do Tatranského národného parku. „ Pozrieme sa na časti poľských Tatier v blízkosti plesa Morské oko, kde ponechali les prirodzenej obnove. Potom sa presunieme na slovenskú stranu, “ dodáva Mičaník.

Na stretnutí vystúpi jeden z najlepších odborníkov na lesy a veterné kalamity vo Veľkej Británii Oliver Rakham z Cambridge University. Medzi lektormi budú okrem iných aj Marc-Alexander Gross z WWF Rakúsko, Jaromír Bláha z českého Hnutí Duha, Hartmut Strunz z Národného parku Bavorský les, či Radovan Holub z Národného parku Šumava.

Fóra sa zúčastnia aj zástupcovia dvadsiatich skupín Priateľov Zeme z celej Európy. Bezprostredne po ňom sa totiž v Tatranskej Štrbe uskutoční Valné zhromaždenie Priateľov Zeme Európa, asociácie, ktorá združuje viac ako 30 organizácií a je súčasťou najväčšej svetovej environmentálnej siete Priatelia Zeme.

„ Vďaka nášmu fóru bude Európa o Slovensku opäť raz počuť. Tatry, ktorými sa zvyčajne radi pýšime, nás však teraz \'preslávia\' podivuhodným prístupom k jedinečnej tatranskej prírode, “ poznamenal Štefan Jančo, koordinátor slovenských Priateľov Zeme.

Viac informácií a program fóra nájdete na:
http://www.changenet.sk/?section=kalendar&apc=1-kalendar----------1-1&x=108385

Barbora Černušáková
 

Vyberte región

mark